Nuni Dona (numele adevărat: Niculina Dona, n. 14 noiembrie 1916, Vaslui – d. 22 noiembrie 2009, București) a fost o pictoriță română.

Se naște în familia medicului militar Achil Raul Alexandru Dona și a Niculinei Henrieta (născută Delavrancea, cea de-a treia fiică a scriitorului și omului politic Barbu Ștefănescu Delavrancea). Din copilărie este îndrumată către pictură de mama ei, ea însăși o artistă foarte cunoscută și apreciată în epocă. Urmează liceul la Școala Centrală de Fete „Marica Brâncoveanu” din București.

Se înscrie la Academia de Arte Frumoase, unde va frecventa clasa de pictură a profesorului Francisc Șirato (1933).

După absolvire (1939) va deveni o prezență activă în viața plastică românească, expunînd la Saloanele Oficiale de pictură din 1940194219431944 și la cele de grafică din 193919401942 și 1943.

În 1942 primește premiul „Elena și Anastase Simu”.

În 1944 are loc prima expoziție personală la Ateneul Român.

În 1948, după desființarea Saloanelor Oficiale, va expune la Saloanele municipale și la expozițiile anuale de Stat.

După 1950 desfășoară o susținută activitate în domeniul artelor decorative, cu lucrări în tehnica frescei și a mozaicului, realizate de cele mai multe ori împreuna cu pictorul și profesorul Gheorghe (Ghiță) Popescu, între care

  • o frescă a sălii de consiliu a Primăriei Municipiului București cu tema „Din trecutul capitalei”.
  • o frescă a sălii de consiliu a Primăriei Constanța – în colaborare cu profesorul Gheorghe Popescu, cu tema „Din istoria Dobrogei”.
  • un mozaic decorativ al fațadelor blocurilor Piața Arni – Suceava (împreună cu profesorul Gheorghe Popescu).
  • un mozaic decorativ la o școală din cartierul Nicolina – Iași.
  • un sgraffito exterior și decorații la sala de marmură a Casei Scânteii (în colectiv).
  • o frescă a Casei de cultură din Baia Mare (în colaborare cu profesorul Gheorghe Popescu).
  • Biserici din Pitești si Ploiești.
  • Capela româneasca din Ierusalim.

În 1970 deschide o a doua expoziție personală la sala „Simeza”.

A realizat portretul următoarelor personalități: Florica SionCella DelavranceaFlorica MusicescuMihail Jora, Marica Sion Caragiale (soția cu 25 de ani mai mare a lui Mateiu Caragiale), pictorii Alexandru IstratiEugeniu DrăguțescuNatalia DumitrescuWanda Sachelarie-VladimirescuGhiță Popescu și Jeni Acterian (sora scriitorilor Arșavir Acterian și a lui Haig Acterian).

Moare la sfârșitul lunii noiembrie 2009, într-un deplin anonimat, în timp ce familia unui cunoscut doctor, anticar și colecționar de artă din România, ce avea menirea să o îngrijească, refuză să facă public decesul (cf. România liberă, din data de 10 decembrie 2009).

Sursa bibliografică: wikipedia