Născut în 1 septembrie 1936 la Moreni. Studiază la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1967. Lucrează machete şi ilustraţie de carte. Participă la expoziţii republicane, anuale, municipale, tematice, saloane de carte.

Expoziţii de artă românească peste hotare: Jugoslavia 1979.
Expoziţii internaţionale: Bienala internaţională de afiş Varşovia 1970, 1972, Bienala internaţională de arte grafice şi ilustraţie Brno 1980, 1984, Bienala internaţională de ilustraţie de carte pentru copii Bratislava 1981, Expoziţie de grafică de carte Damasc, Siria 1981, Bienala de ilustraţie pentru copii Barcelona 1984. A obţinut premiul I la concursul cu tema ,,Poeme de Pablo Neruda” în anul 1976 organizat de Centrala Editorială, Premiul Consiliului Naţional al Pionierilor pentru ilustraţie de carte pentru copii 1984. Ilustrează mai multe volume ale unor autori români şi străini la Editurile ,,Kriterion”, ,,Junimea”, ,,Cartea românească”, ,,Ion Creangă”.

Vasile Olac a fost pentru o perioadă și grafician la revista Flacăra. „Eu la Flacăra am fost repartizat. Am lucrat cîţiva ani acolo pînă a venit Păunescu.” Mai multe despre autor aflați în Interviu cu pictorul şi ilustratorul Vasile Olac de CORNEL BALAN apărut în Liternautica. www.liternautica.com/interviu-cu-pictorul-si-ilustratorul-vasile-olac/

Sursă bibliografie: Vasile Olac în Graficieni Români Contemporani, Uniunea Artiștilor Plastici, Artis, Fondul Plastic, 1986, p. 49 (vezi imaginea de mai sus)