n. 1 septembrie 1936, Moreni

Studii: Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, secţia grafică (1967).Specializat în machete şi ilustraţie de carte. A fost redactor artistic la revista « Flacăra » şi la editura «Ion Creangă». A participat la expoziţii internaţionale de grafică de carte pentru copii – Brno (1980, 1984), Bratislava (1981), Damasc (1981), Barcelona (1984).

Vasile Olac este un artist prolific, din acelaşi ritm cu Val Munteanu sau Done Stan, dar cu o linie grafică mai temperată, captivă într-o expresie statică, creionată într-o gestică economică, mai raţională, cu adresabilitate către vârsta adolescenţei. Creionajul personajelor este la limita realismului, un realism tuşat doar cât să păstreze o atmosferă de aventură fantasy, lăsând povestea să decurgă în limitele ei narative. În anii ’80 a publicat benzi desenate în “Almanahul Copiilor”.

Stilul grafic stilizat, redus la liniile esenţiale, stratificat în compoziţii groteşti,  l-au apropiat pe Vasile Olac şi de arta satirică, publicând caricaturi în revista “Urzica” şi în “Perpetuum comic”, participând şi la saloane tematice internaţionale – Montreal (1984, 1985), Istanbul (1984), Gabrovo (1985, 1986), Fredikstad (1987). Din sfera artei publicitare, are lucrări aflate în patrimoniul  Muzeului Afişului Willanow (Polonia).
A ilustrat volume de carte pentru editurile «Ion Creangă», «Junimea», «Kriterion», «Cartea românească». Premiul Consiliului Naţional al Pionierilor pentru ilustraţie de carte pentru copii (1984).

În ultima perioada a ilustrat numeroase cărţi ale editurii Andreas (Bucureşti) – seriile Moby Dick şi Piticul cu poveşti.