Romeo Voinescu născut în 1925 la Brăila – 21.10.2021
Absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu”, promoţia 1946.
A fost, între 1957 şi 1987, profesor, şef de secţie şi apoi decan al Facultăţii de Arte Decorative din cadrul Institutului „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
A beneficiat de două stagii de specializare în străinătate – unul la Academia de Arte Frumoase Pietro Vannucci din Perugia (1963), celălalt la Academia de Arte Frumoase din Atena (1972)
Efervescenţa sa creativă nu s-a manifestat numai în lucrul cu studenţii, ci şi pe numeroase şantiere, fiind pe drept cuvânt considerat unul dintre pionierii artei monumentale contemporane româneşti. A expus alături de nume mari ale scenei artistice internaţionale, precum Renato Guttuso, Henry Moore, David Hockney ş.a.
„La Casa Ziariştilor din Bucureşti a fost deschisă, joi după-amiază, o expoziţie de prezentare a desenelor şi machetelor realizate în cadrul Concursului de caroserii-auto 1971, organizat de Automobil Clubul Român şi Revista „Autoturism”.
Concursul, organizat în ideea realizării unei caroserii originale pentru autoturismul „Dacia 1300“ sau a altei maşini a avut un larg răsunet în rîndul iubitorilor automobilismului. Au fost primite peste 1 500 de desene şi machete din ipsos sau aluminiu, reprezentînd atît caroserii normale, cit şi „maşini de vis“. Multe din ele au primit premii şi distincţii. Astfel, juriul concursului a acordat premiul 1 desenului executat de arhitectul Horia Constantinescu – Strihan din Bucureşti, premiul II lucrării lui Gheorghe Buzdrug, iar premiul III, celei realizate de elevul Răzvan Stelu Tornea, de la Şcoala generală nr. 15 Bucureşti. Premiul juriului, pentru cea mai valoroasă inovaţie în construcţia de caroserii auto a revenit lui Romeo Voinescu din Bucureşti.
Expoziţia rămîne deschisă pînă în ziua de 30 august a.c.” – „Munca”, nr. 7700, 18.08.1972, p. 4.
Foto credite, Arhiva Romeo Voinescu, Nasui Collection & Archives