Benedict Ganescu, Disputa, creion pe hartie, 42x30 cm
Benedict Ganescu, Disputa, creion pe hartie, 42×30 cm

Benedict Gănescu (n. 14 ianuarie 1929, Craiova – d. 2 august 1996, București) a fost un pictor scenograf și grafician român.

S-a născut la Craiova în mahalaua Dudulenilor (aceiași Duduleni din piesa Gaițele de Alexandru Kirițescu). A urmat școala Petrache Poenaru și Liceul Comercial Gheorghe Chițu din Craiova.

S-a înscris la Academia Comercială din București, dar după an a renunțat și s-a înmatriculat în 1949 la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, București, unde l-a avut profesor pe pictorul Camil Ressu.

Activitate profesională

A fost membru în redacțiile revistelor Contemporanul, Luceafărul, Gazeta literară, Secolul XX și Urzica. A fost redactor artistic la revistele Ramuri (Craiova) și Tribuna României (București).

A fost pictor scenograf la Teatrul Dramatic Galați (decoruri și costume la piesa „R.U.R.” de Karel Čapek) și la teatrul din Craiova (Doi tineri din Verona de William Shakespeare, regia Vlad Mugur).

La 2 august 1996 s-a stins din viață, după o grea suferință, în locuința sa din București.

Expoziții în timpul vieții

Lucrări

Premii

  • Premiul Academiei (1966) pentru caietul-program la spectacolul Comedia erorilor de William Shakespeare, la Teatrul Bulandra
  • Premiul „Ion Andreescu” al UAP (1968) pentru grafică (cea mai frumoasă ilustrație și carte a Editurii pentru Literatură Universală (EPLU) la Gargantua și Pantagruel de François Rabelais.

Expoziții post mortem

  • 1998 – Amplă Expoziție la Muzeul Nsțional Cotroceni, itinerată la Muzeul de Artă din Craiova
  • 1999 – Expoziție „Benedict Gănescu – Pictorul” la Galeria Catacomba, sub egida pictorilor Paul Gherasim și Sorin Dumitrescu
  • 2001 – Ambasadorul României pe lângă UNESCO, criticul de artă Dan Hăulică tipărește Felicitarea de Anul Nou cu desene de Benedict Gănescu
  • 1999 și 2001 – Lucrări de Benedict Gănescu: participă la Bienala Internațională „Umorul în Artă” de la TolentinoItalia.
  • 2001 și 2006 – Desene donate de soția artistului, Adriana Gănescu, colecției regale a României.
  • 2006 – Expoziția „Pictură și Grafică” la Muzeul de Artă Craiova.
  • 2006 – Expoziție de Desene la Galeria „Dialog” din capitală, îngrijită de criticii de artă Ruxandra Garofeanu și Dan Hăulică.
  • 2004 – Soția artistului, Adriana Chiper Gănescu, publică la editura ARVIN Press, lucrarea „Lângă Benedict Gănescu”. Un exemplar se află la Biblioteca Academiei și altele la Bibliotea Centrală.