Mihaela Mihalache (n. 29 iunie 1992, București, România) este o artistă contemporană română care locuiește și creeză în Cluj-Napoca, România.

Studii

Mihaela Mihalache este doctor în Arte vizuale, absolvind doctoratul cu distincția Magna cum Laude la Universitatea de Artă si Design, Cluj -Napoca in anul 2019, sub coordonarea domnului profesor Ioan Sbârciu

 • MA (Magna cum laude) – Arte Vizuale, Specializarea Pictură, Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, RO
 • BA – Arte Vizuale, Specializarea Pictură, Universitatea Națională de Arte, București, RO
 • Erasmus – The School of Visual and Applied Arts – Universitatea Aristotel, Salonic, GR
 • Membru  Titular – Uniunea Artiștilor Plastici din Romania, filiala Cluj-Napoca, RO

Biografie

În  anul 2011, după absolvirea liceului, artista Mihaela Mihalache este admisă la Universitatea Națională de Arte București, la clasa de pictură a profesorului Marcel Bunea. Pe parcursul celor trei ani de studii licențiale, în perioada 2013-2014, prin oferirea unei burse Erasmus din partea Univeristății, aceasta studiază și creează timp de cinci luni la The School of Visual and Applied Arts – Universitatea Aristotel, Salonic, Grecia.

În anul 2014, Mihaela Mihalache, obține licența în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte București, după care decide să părăsească orașul său natal, București, în vederea studierii programului masteral la Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca.

Tot în acest an  este admisă la studiile masterale la Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca la clasa de pictură a profesorului Ioan Sbârciu și la clasa profesorului Marius Bercea.  

În anul 2016 absolvă masterul cu Magna cum laude iar în toamna aceluiași an este admisă la studiile doctorale ale aceleași Universități la clasa profesorului Ioan Sbârciu pe perioada a trei ani de studiu.

În anul 2017 devine membru Stagiar în Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Cluj-Napoca.

În anul 2018 Mihaela Mihalache ia parte și dezvoltă proiectul cultural FabZine la Fabrica de Pensule (Paintbrush Factory) Cluj-Napoca.

Tot în anul 2018 devine artist permanent în colecția din Muzeul Frissiras, Atena.

În  anul 2019 devine membru Titular în  Uniunea Artiștilor Plastici din Romania, filiala Cluj-Napoca. În vara aceluiași an obține o rezidență artistică de trei luni, în cadrul programului Artisti în rezidență pus la dispozitie de Ministerul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg la Annexes du Château de Bourglinster, Luxemburg.     

Opera

Interesul acordat investigării conceptelor de spațiu și autoreferențialitate artistică, sunt reprezentate în cadrul operelor Mihaelei Mihalache, ca urmare a cercetărilor efectuate în baza acestor noțiuni; totalitatea lucrărilor sale fiind reprezntate exclusiv de spațiul interior. Acestea au drept scop întelegerea psihic-cognitivă a conștientului și inconștientului din care rezultă geniul creației operei artistice.

Mihaela Mihalache creează schițe și planuri perspectivale, asemenea unui bun cunoscător al spațiului. Dacă nu ar fi pictat, probabil ar fi proiectat spații arhitecturale sau scenografice. Verticale, orizontale, diagonale se grupează în linii directoare compoziționale perspectivale, desenate parcă în rigurozitatea geometrică renascentistă.

În tablourile Mihaelei Mihalache apare un cotidian eviscerat, dincolo de limitele impuse de coordonatele tehnice, artistice, spațiale. Tânăra artistă creează un metaspațiu vizual, un teren interdisciplinar între artele vizuale, filosofie și arhitectură. Un spațiu care nu poate fi descifrat decât dacă analizăm opera cu o metaprivire și avem în vedere o metaraportare la aceasta. Spațiul nu este ilustrat per se, el este un punct de pornire pentru stimularea metaforei, el devine un timp al decantării ideilor, sentimentelor, memoriei; iar în ultimă instanță, devine un spațiu al (auto)disciplinării vizuale.

Spațiile redate de Mihaela sunt interstiții, intervale, pasaje de trecere, discursuri existențiale. Există în tablourile Mihaelei un spațiu al așteptării, ilustrat vizual prin scaune, canapele, fotolii etc. – este recuzita care așteaptă parcă apariția figurativului, umanului.

Aceste elemente fac loc unei <așteptări metafizice>. Este un tip de așteptare care nu se va concretiza niciodată, care implică refuzul de a acționa, dacă l-am parafraza pe Martin Heidegger.   Grafismul desenului contrabalansează gestualismul pictural. De cele mai multe ori în eboșă, culoarea nu comportă duritatea pastei, ea apare dintr-o dorință de a sublinia poezia spațiului și melancolia acestuia; Mihaela devine o poetă a vizualului. Dincolo de impactul vizual puternic poetic, atmosfera creată de Mihaela transmite o activitate psihică, ce-l parafrazează pictural pe Gerhard Richter.  – Raluca Băloiu / Uca Băloiu (Curator: Galeriile Carol, București, România)[

Picturile Mihaelei Mihalache prezintă scene, cadre, decoruri și detalii de cameră însoțite adesea de personaje nu doar umane ci și de obișnuitul personal leitmotiv- ursulețul de pluș, care adesea este prezent în lucrările artistei într-un mod mai aparte, în nenumărate încastrări de sticlă, precum vitrina, care evocă lumea copilăriei și a tuturor memoriilor proprii

Lucrările ei reflectă cercetarea asupra unui spațiu și a mișcării omului în spațiu, în timp ce căuta cunoașterea de sine prin picturi. Ea analizează un spațiu limitat pe mai multe niveluri – din punct de vedere al timpului și locației. Interfața ei pentru înțelegerea realității sunt limitele fizice, idealiste și psihologice pe care le stabilește pentru un spațiu de viață din perspectiva unui spațiu intim și a unui spațiu public.

Opera Mihaelei Mihalache se bazează pe proiectarea unei încăperi libere – un studiou, un apartament. Apoi, ea construiește camera prin procesul de pictură și o examinează adăugând straturi diferite. Prin așezarea obiectelor și mobilierului, ea creează un interior în care fiecare element suplimentar împinge limitele percepției sale. Artistul surprinde incongruența de perspectivă, ciudățenii ambigue și ghicitorile vizuale, pentru care utilizează culori întunecate, adesea chiar monochrome. Cifrele din tablourile sale se referă la un spațiu zilnic trăit. Interiorul ei prezintă nu numai situații de viață diferite, ci și metafore ale lumii interioare și exterioare a unui artist care în opera sa de artă fluctuează între agonie și extaz, între așteptările de succes și dezamăgire, între viață și moarte. – Lenka Sýkorová (curator: Galeria Altán Klamovka, Republica Cehă, Praga)

Expoziții personale (selecție)

 • 2019: Interior Space, Galeria Casa Matei, Cluj- Napoca (RO)
 • 2019: Space of childhood, Court of Justice of the European Union (CJUE) –  Gallery L-2925 Luxembourg, Salle Dalsgaard, Kirchberg (LU)
 • 2019: Recessed in transparent interiors, Annexes du Château de Bourglinster – Open Space, Bourglinster (LU)
 • 2019: Interior contruction and deconstruction, curator: Lenka Sýkorová, Altán Klamovka Gallery, Prague (CZ)
 • 2019: Accumulated templates, Camera K’ARTE, Noaptea Muzeelor, Târgu Mureș (RO)
 • 2019: Underground within, The Crypt Gallery, Londra (UK)
 • 2018: Introspectapet, Vorbe – Fabrica de Pensule NAG (Noaptea Albă a Galeriilor), Cluj-Napoca (RO)
 • 2018: Sinidisis, Urania Palace, Cluj-Napoca (RO)
 • 2018: Atelier autoreferențial, Atelier Patru, Cluj-Napoca (RO)
 • 2016: InterFace- Interioare si exterioare ale conștiintei, Galeriile Carol, București (RO)

Expoziții de grup (selecție)

 • 2019: Salonul Anual de Artă al UAP Filiala Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Cluj-Napoca (RO)
 • 2019: DelicARTessen 18,  Galeria Esther Montoriol, Barcelona (ES)
 • 2019: JCE- Jeune Création Européene, Biennial D’art Contemporain, Place Emile Cresp, Beffroi, Montrouge (FR)
 • 2019: Bienala Internațională de Pictură 2019, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău (MD)
 • 2018: Salonul Anual de Artă al UAP Filiala Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca,Cluj-Napoca (RO)
 • 2018: DelicARTessen 17,  Galeria Esther Montoriol, Barcelona (ES)
 • 2018: Salonul Național de Artă Contemporană Centenar – 2018, Galeria Orizont, București (RO)
 • 2017: Salonul Anual de Artă al UAP Filiala Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca,Cluj-Napoca (RO)
 • 2016: Start Point Prize, Victoria Art Center, București (RO)
 • 2016: Expoziția absolvenților Universității de Artă și Design, Ediția a XVI-a,  Expo Transilvania, Cluj-Napoca (RO)
 • 2014: Diploma – Romanian Design Week, Palatul Știrbei, București (RO)
 • 2014: Creștinismul în Dobrogea – Ediția a-II-a, Muzeul de Artă Constanța ,Constanța (RO)
 • 2014: Dileme și certitudini în pictura tânără- Ediția I, Stable Gallery, Arcuș, Covasna (RO)
 • 2012: Citadine, Galeria Elite Prof Art, București (RO)

Premii

 • 2019: Câștigătoarea pe România a programului Artisti în rezidență pus la dispozitie de Ministerul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg, Annexe du Château de Bourglinster, Luxemburg, (LU)
 • 2019: Poziția 7 în România la JCE/ Jeune Création Européene, Bienala de Artă Contemporană Creația Tânără Europeană 2019-2021, Fundația Culturală Intact (RO)
 • 2019: Membru  Titular în Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Cluj-Napoca (RO)
 • 2016: Diplomă de performanță în pictură, Gala Festivalului Tinerilor din Arhepiscopia Clujului, Ediția a- II-a, Cluj-Napoca (RO)
 • 2016: Magna cum laude, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca UAD, Cluj-Napoca (RO)

Evenimente artistice

 • 2018: Noiembrie, eveniment caritabil Vernisajul oamenilor buni – MagiCAMP, Elite Art Gallery, București (RO)
 • 2017 Martie, Eveniment caritabil Femina Invicta. Artă împotriva violenței domestice,  Asociația Anais și Galeriile Carol, Bucuresți (RO)
 • 2014 August- Septembrie, Tabără de pictură Pontul Euxin- Ediția a -II -a, Constanța (RO)
 • 2014: August, Simpozion de pictură și restaurare Centrul de Cultură Arcuș,Centrul de Cultură Arcuș, Covasna (RO)
 • 2013: Septembrie, Tabără de pictură Pontul Euxin- Ediția I, Constanța (RO)
 • 2013: Iulie- August, Tabără de creație și pictură, Cisnădie (RO)
 • 2013: Diplomă de participare la Sesiunea Națională de Comunicări științifice în filosofie și estetica artei- Idei filosofice în artă Europeană modernă și contemporană (1850-2000), Facultatea de Filosofie București (RO)

Publicații

 • 2019: Articol personal Reprezentări ale închisorii în artele plastice,  pag. 187-193, DOC.EU – Revista cu profil academic Nr. 4, Închisoarea: fenomen istoric, sociologic și psihologic , Editura Casa Cărții de Știință, ISSN-L 2601-1204, Cluj-Napoca (RO)
 • 2019: Articol personal Portul In-Ex-Terior la incipit de secol XX,  pag. 60-66, DOC.EU – Revista cu profil academic Nr. 3, Fenomene socio-culturale. Anii 1900-1930, Editura Casa Cărții de Știință, ISSN-L 2601-1204, Cluj-Napoca (RO)
 • 2019: Ilustrație copertă, Cuiul lui Pepelea: adaptare în versuri, Ioan Ciorca, Editura  Ecou Transilvan, ISBN- 978-606-730-493-0, Cluj-Napoca (RO)