Anamaria Smigelschi născută în 1938, este al patrulea copil al arhitectului Victor Smigelschi, fiul pictorului ardelean de origine poloneză Octavian Smigelschi, și al Mariei Anna Giuseppina Trinchieri, de origine italiană, venită în România prin căsătorie. Artist plastic-grafician, Anamaria Smigelschi a fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Absolvă în 1961 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” la secția Grafică cu profesorii : Simion IUCA, Iosif MOLNAR, Vasile KAZAR

GRAFICĂ DE SEVALET, GRAVURĂ Expune în numeroase expoziții colective și de grup in țară și străinătate. Participă cu lucrari de foarte multe ori la BIENALE și TRIENALE INTERNAȚIONALE (Intergraphik, Cracovia, Varșovia, Varna, Lubliana, Heidelberg, Friederichstadt, Baden-Baden, Sao-Paulo, Grado, Saint-Nicolas, Lahti, etc.) GRAFICĂ DE CARTE 9 cărți de autor pentru copii (text și imagine- Luna Betiluna și Dora Minodora, Piponicon și Popinacon, etc) Nenumărate coperți și ilustrații (literatură pentru copii și poezie) GRAFICĂ PUBLICITARĂ Redacție artistică și machetare (reviste ilustrate, cataloage, albume de artă, Pliante comerciale, programe de teatru, afișe (teatru și film) EMISIUNI TV: artistice sau culinare. LITERATURA: Proza scurta , note de calatorie.

EXPOZIȚII PERSONALE: 1980-Galeria ORIZONT- București 1981-ACCADEMIA DI ROMANIA- Roma 1981-PALAZZO COMUNALE- Monte Rotondo ( Italia) 1982-Assisi ( Italia) 2007-Galeria VERONIKI- București 2008-09 Galeria ARTMARK Bucuresti (Gheorghiu & Smigelschi)

PREMII: Mențiune de onoare la Prima Bienală de Afiș- Varșovia 1966 Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru GRAFICĂ 1967 Ordinul MERITUL CULTURAL cl II 1968 Grande Premio Internazionale „TRIONFO 81” Italia 1981 Premiul „LA MINERVA D’ORO” Italia 1987 TROFEUL MICULUI CITITOR 1983 și 1987 Ordinul PENTRU MERIT in grad de ofițer 2000

A făcut grafică de şevalet, gravură, concepție grafică pentru reviste ilustrate, emisiuni de televiziune, grafică publicitară şi afiş, grafică de carte. Este autoarea a opt cărţi pentru copii şi a ilustrat nenumărate altele. Are o susţinută prezenţă în expoziţii personale, colective şi de grup, în ţară şi în străinătate. Este soţia pictorului Ion Alin Gheorghiu.

În 2013 a publicat la Editura Humanitas volumul de memorii Gustul, mirosul și amintirea. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.