Proiectul „Monumente în mișcare – patrimoniu dispărut” promovează patrimoniul istoric al Brașovului prin arte vizuale (sculpturi temporare de mari dimensiuni, expoziție documentară), artele spectacolului (performance al grupului de artiști japonezi namstrops) și module de educație informală dedicate tinerilor (în parteneriat cu 3 licee din oraș).

Pe 6 noiembrie 2018 au loc, în spațiul public exterior, evenimentul de vernisaj al expoziției documentare „Modarom” (în fața clădirii Modarom) și evenimentul de finisaj al expozițiilor de sculptură „Barbarul” (la fosta Poartă a Vămii) și „Coloana Rubik” (locul fostei Vile Kertsch).

Proiectul este produs de Nasui collection & Gallery și Muzeul Județean de Istorie Brașov, în colaborare cu Modarom S.C.M. Brașov, compania Miyazaki C-Dance Center din Japonia,  liceele ,,Andrei Mureșanu”, ,,Emil Racoviță”, ,,Hans Mattis-Teutsch” și Primăria Municipiului Brașov, și este co-finanțat de Adminsitrația Fondului Cultural Național.

Program:

16.00 – performance outdoor compania Miyazaki C-Dance Center din Japonia în proximitatea sculpturii „Barbarul” plasată în zona Rectorat – Livada Poștei

18.00 – performance outdoor compania Miyazaki C-Dance Center din Japonia, la sculptura „Coloana Rubik” plasată la capătul pietonalei Republicii și lansare expoziție Modarom

FB event: https://www.facebook.com/events/383172848921899/

Artă contemporană pentru patrimoniu dispărut

Sculpturile contemporane temporare Barbarul (artist Alexandru Rădvan) și Coloana Rubik (artist Mihai Zgondoiu) marchează vizual două spații publice din Brașov care sunt reprezentative pentru ultimele patru secole ale istoriei orașului: Poarta Vămii și Poarta străzii Porții / Vila Kertsch. Artiștii s-au raportat atât la cum arată spațiile în prezent cât și la istoria locurilor, prin documentare istorică și imagini puse la dispoziție de echipa proiectului.

Poarta Vămii, situată la capătul străzii Mureșenilor de astăzi (în trecut, strada Vămii / Mănăstirii) a fost poarta de intrare în cetate al celui mai important drum comercial al Transilvaniei, care lega cel mai bogat oraș transilvănean prin trecătoarea Branului de gurile Dunării și Balcani: Drumul Brașovului denumit și Drumul Regelui sau Drumul Branului. Vila Kertsch a fost construită după planurile şi sub conducerea inginerului-şef al oraşului Brașov, Christian Kertsch, în perioada 1886 – 1888, pe Rudolfsring, în zona unde, în evul mediu, s-a aflat o poartă importantă a Cetăţii Braşovului, dărâmată în anul 1852, în urma hotărârii comunităţii.

Programul de producere și itinerare de sculpturi contemporane temporare și neintruzive „Monumente în mișcare” a fost inițiat în 2014 de Nasui Collection & Gallery și a fost prezent în peste 10 orașe din Europa, în puncte reprezentative din punct de vedere istoric (în situl de patrimoniu UNESCO St. George`s Hall Liverpool; lângă monumentul istoric Piața Cetății Baia Mare; în landmark-urile Primăria respectiv Casa da Musica din Cascais și respectiv Porto, Portugalia; în Parlamentul European din Bruxelles; la Memorialul Închisoarea Pitești, Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Memorialul Rezistenţă şi Represiune în Bihor Oradea, Memorialul Gherla, lângă soclul fostei statui a lui Lenin, dărâmată prin revoltă în 2014 în Kiev Ucraina, locuri cu încărcătură simbolică reprezentative pentru istoria comunistă recentă).

Grupul de artiști japonezi namstrops, parte a companiei Miyazaki C-Dance Center fondată în 2006, susține două performance-uri dedicate patrimoniului dispărut al Brașovului și în relație cu sculpturile de mari dimensiuni plasate temporar în oraș. Artiștii explorează granița dintre sport, artă și educație, având reprezentații pentru copii și adolescenți în mai multe școli și licee din Japonia și din lume și fiind printre cei mai cunoscuți performeri și promotori ai programului național japonez „Creative Dance” susținut de Ministerul Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei (MEXT). Compania lucrează în proiecte bilaterale româno-japoneze și internaționale încă din 2014 și vine deja anual în România.

Educație privind patrimoniul brașovean pentru liceeni

În cadrul proiectului s-au desfășurat ateliere educative în 3 licee brașovene: Liceul ,,Andrei Mureșanu” Brașov, Liceul de Științe ale Naturii ,,Emil Racoviță” Brașov și Liceul Vocațional de Arte Plastice ,,Hans Mattis-Teutsch” Brașov și au participat peste 250 elevi care au avut posibilitatea să afle despre monumentele dispărute ale Brașovului. In fiecare liceu a fost amplasat câte un touchscreen cu cele 2 aplicații interactive legate de tematica proiectului.

Un training de ghidaj cultural derulat la Casa Sfatului, care conține cursul ,,Istoria Cetății Brașovului – Monumente dispărute’’, un curs profesional de comunicare, plimbări tematice prin oraș, ateliere interactive și sesiuni de role-play, a transformat 15 adolescenți brașoveni în ghizi urbani, care pot acum parcurge un itinerariu istoric din centrul Brașovului, având ca repere locurile unde au fost porțile medievale principale de intrare in cetatea Brașovului (acum Modarom și Rectorat / Livada Poștei).

///

Proiectul de față este în conformitate cu Legea nr. 120/2006 monumentelor de for public care reglementează cadrul juridic general al realizării, amplasării și administrării monumentelor de for public.

Producători: Muzeul Județean de Istorie Brașov, Nasui collection & gallery

Parteneri: Modernism.ro, Modarom S.C.M., Asociația Forums, Primăria Municipiului Brașov, Japan Foundation

Documentare istorică: Nicolae Pepene

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov este una dintre cele mai importante instituţii culturale, reunind în colecţiile sale de bunuri culturale cel mai mare patrimoniu istoric mobil al judeţului Braşov (159.255 piese) şi este liderul muzeelor orașului după criteriul numărului total anual de vizitatori, inclusiv la categoria de beneficiari tineri şi elevi. Începând din anul 2014, noul proiect de management urmăreşte transformarea muzeului într-un operator cultural pentru comunitatea brașoveană. Spațiile expoziționale ale muzeului sunt amenajate în Casa Sfatului, Bastionul Țesătorilor, Bastionul Graft, monumente istorice de importanță națională și, începând cu Salonul BD Brașov 2018 România 100 – salon de bandă desenată cu tematică istorică, din 4-7 octombrie 2018, muzeul va avea o nouă secție în clădirea fostei baze sportive Olimpia din Brașov. www.brasovistorie.ro

Nasui collection & gallery este un operator cultural care colecționează și susține artiști moderni și contemporani din decembrie 2010 și produce proiecte în diverse contexte culturale prestigioase din lume. www.cosminnasui.com

Sculpturile monumentale din cadrul programului produs de acesta, itinerate până acum, au fost plasate în spații de patrimoniu istoric (St. Geroge’s Hall Liverpool, în cadrul Independents Liverpool Biennial, Piața Cetății Baia Mare) și au marcat evenimente de tip diplomație culturală precum celebrarea a 120 de ani de artă la Baia Mare și intrarea orașului pe lista scurtă în cursa pentru titulatura Capitală Culturală Europeană a Culturii 2021, 100 de ani de relații bilaterale România – Portugalia prin plasarea de sculpturi în fața Primăriei din Cascais, pe malul oceanului, și în relație arhitecturală cu impresionanta Casa da Musica, realizată de arhitectul internațional Rem Koolhaas și acum punct cultural terminus al orașului turistic Porto.

În 2018, Moving Monuments marchează Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment expozițional la Parlamentul European cu sculptura monumentală View from Light a artistului Bogdan Rața (luna mai) și 100 de ani de stat modern la Kiev, prin itinerarea de sculpturi ale artistului în centru orașului și în Ambasada României în Ucraina (luna septembrie).

Programul Moving Monuments mai este declinat într-o zonă de cercetare de istorie prin proiectul „Memoria rezistenței”, care abordează problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în locuri unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Memorialul Închisoarea Pitești, „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat, Piața Sfatului Brașov – pentru comemorarea Revoltei din 1987, o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse de Nicolae Ceaușescu, când sute de muncitori de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu au fost arestați și 61 condamnați. În acest an au fost plasate sculpturi de mari dimensiuni în Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea și Memorialul Gherla, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).