Institutul Francez din București și Nasui Collection & Gallery propun în cadrul NAG 2018 proiectul „Monumente în mișcare – Barbarul”, artist Alexandru Rădvan.
2-5 octombrie 2018, în atriumul Institutului Francez, B-dul Dacia, 77, București
Program:
2-4 octombrie, 09.00-18.00
5 octombrie 19.00-02.00 – în cadrul Nopții Albe a Galeriilor
FB event: https://www.facebook.com/events/166785874242276
„Barbarul: cel ce vine din necunoscut, tulburând ordinea vieții noastre, cu aură de sălbatic, aducând cu sine parfumul nerafinat dar incitant al tuturor locurilor pe care le-a străbătut. Este feroce și frumos ca un animal, temut și admirat în proporții variabile.” (Alexandru Rădvan)
„Unde este astăzi centrul orașului, altă dată era o zonă de grădini periferice. Iar Barbarul lui Alexandru Rădvan este un semn contemporan pentru o fostă linie de hotar a civilizației.” (CosminNasui, curator)
Clădirea de pe actualul Bulevard Dacia de la numărul 77, construită în perioada 1909-1910 de arhitectul român de origine germană Oscar Maugsch, a fost cumpărată de statul francez de la familia Olănescu, Institutul Francez din București funcționând acolo din 1934. <<În 1856, viile și livada sunt cumpărate de un editor și librar, George Ioanid […] Prin 1891, dorește să construiască locuințe […] Arhitectul Ion Mincu este solicitat și astfel apare proiectul intitulat Cetatea Românească. […] Pentru a-și realiza planul, Ioanid are nevoie ca municipalitatea să deschidă o stradă pe acest teren. […] În 1909 este gândit proiectul unui mare bulevard, Bulevardul Nou, constituindu-se un prim segment. Viitorul Institut este a treia casă […]>> „București, Bulevardul Dacia 77, o poveste franco-română”, Richard Edwards, editura Humanitas, 2016
Proiectul „Monumente în mișcare – Barbarul” face parte din programul „Moving monuments” lansat în 2014 de Nasui Collection & Gallery, având ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. Programul se dezvoltă pe două secțiuni: secțiunea Istorie face referire la Memoria Rezistenței anti-comuniste și la Patrimoniul dispărut din România iar secțiunea Identitate la valori europene de toleranță și diversitate. Sculptura monumentală temporară „Barbarul” are o înălțime de 4,30 m și, contrar titlului, este prietenoasă și neintruzivă cu spațiul de amplasare. Este pentru prima dată când este prezentată.