Eveniment special în cadrul proiectului: Peter Jacobi, cu „Pavilionul Memorial Brukenthal” și „Naturi statice după exod”

Iulie 2018

Proiectul de cercetare și expozițional „Minorități etnice în cultura vizuală focus România” este produs de PostModernism Museum și este prezentat în parteneriat cu Muzeului Național Brukenthal având o secțiune specială dedicată artistului Peter Jacobi. Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural din zona Transilvaniei.

Curator Cosmin Nasui, din partea platformei muzeale PostModernism Museum
Co-curator: Robert Ștrebeli, din partea Muzeului Național Brukenthal
Vernisaj: miercuri 11 iulie 2018, ora 16.00
FB event: https://www.facebook.com/events/272947139945615/
Perioadă: 12 iulie – 31 august 2018, de miercuri până duminică de la 09.00 la 17.00

Proiect de cercetare

Cercetarea reprezentării minorităților etnice în cultura vizuală de pe teritoriul României explorează bogatul dialog vizual care există între patrimoniul multi-cultural și multi-etnic, lucrările de artă și contextul politic și social. În cadrul acestei cercetări, produse și coordonate de PostModernism Museum, au mai fost realizate expoziții, prezentări expoziționale și conferințe precum: „Naționalism si multiculturalism în cultura vizuală” la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, în 2017; „100 de ani de minorități etnice în cultura vizuală din România” la Muzeul Municipiului București – Muzeul Nicolae Minovici „Vila cu clopoței” în 2016; „Minorities in Visual Culture – Focus Romania” în centrul cultural „La Poissonnerie”, Bruxelles.

Proiectul este acompaniat de publicația „Ethnic Minorities in Visual Culture – Focus Romania”, sub forma unei cărți obiect, editată la PostModernism Publishing House, 2016, ISBN 978-606-93751-2-9.

Expoziția de la Brukenthal

Proiectul de cercetare și expozițional prezentat la Muzeul de Artă Contemporană – Muzeul Național Brukenthal în perioada iulie-august 2018 este alcătuit din două nuclee: o prezentare a cercetării din cadrul proiectului și secțiunea dedicată patrimoniului cultural al sașilor din Transilvania.

Expoziția prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural cu referințe în domenii precum: istoria artei, istorie, antropologie, sociologie. Cercetarea continuă de la o itinerare la alta, analizând specific spațiul cultural geografic respectiv. În cazul proiectului de față, focusul este pe minoritatea etnică sașilor din Transilvania și pe prezența patrimoniului cultural artistic al acestora din Muzeul Brukenthal.

Proiectul documentar fotografic al artistului Peter Jacobi, pe tema bisericilor și cetăților fortificate dar și a bisericilor țărănești din Transilvania (a fost inventariat acest patrimoniu din peste două sute de localități), „Stillleben nach dem Exodus-Wehrkirchen în Siebenbürgen” / „Natură moartă după exod-Biserici fortificate din Transilvania” prezintă situația periclitată a acestora, cea mai mare parte aflată în curs de ruinare, după exodul populației sașilor din România. De asemenea, în cadrul expoziției-cercetare este prezentat volumul Peter Jacobi, Birgit Hansen, „Siebenbürgen Bilder einer Reise II” / „Pelegrinul transilvan II”, publicat în toamna lui 2017 la editura Schiller.

Evenimentul special al expoziției îl reprezintă prezentarea în premieră a „Pavilionul Memorial Brukenthal” conceput de sculptorul Peter Jacobi ca un proiect de artă contemporană monumentală publică de celebrare a personalității și moștenirii culturale Baronului Samuel von Brukenthal. „Ideea de pavilion memorial în memoria baronului Brukenthal  sugerează simbolic activitatea lui amplă modernă progresivă pentru timpul lui dar și direct activitatea lui diversă de constructor. În testamentul lui este un pasaj în care nu dorește o statuie a persoanei sale, „pavilionul” respectă acest deziderat prin factura sa ca atare. Din punct de vedere geometric și conceptual, pavilionul este construit pe un heptagon, care face referire la denumirea în limba germană a Transilvaniei – unde pe lângă denumirea de Transilvanien există din timpuri istorice numele de – Siebenbürgen – ceea ce înseamnă șapte cetăți. Iar stema Transilvaniei este compusă din 7 simboluri de cetăți.” – Peter Jacobi

„Pavilionul Memorial Brukenthal” va fi prezentat în expoziție sub forma a două sculpturi-machete, una din lemn, alta din bronz la scara 1:20 și a unei randări video tridimensionale.

Peter Jacobi (n. 1935) a studiat sculptură la Academia de Arte Bucureşti (1954-1961). Din 1970 trăieşte în Germania, fiind profesor la Academia de Artă Aplicată (Hochschule für Gestaltung/University of Applied Arts) din Pforzheim (1971-1998). Lucrările sale au fost expuse în majoritatea ţărilor europene şi se găsesc în colecţiile unor importante muzee, precum şi în mari colecţii private şi publice din toată lumea, din Japonia și China până în Brazilia și Statele Unite. Familia sa de sași se trage din Mercheasa, Brașov (Streitfort) și Sighișoara (Schäßburg). Bunicul său a emigrat în SUA, de unde s-a întors în 1920 în Transilvania ca cetățean american. După numeroase expoziții personale și de grup la care a participat în străinătate, în anii ‘90 a revenit în România, unde a expus la București, Craiova, Brașov, Sibiu, Timișoara. În România, cea mai amplă lucrare a sa este Memorialul Holocaustului din București, inaugurat la data de 8 octombrie 2009.

Mai multe despre artist: https://ro.wikipedia.org/wiki/Peter_Jacobi

www.postmodernism.ro
www.facebook.com/PostModernismMuseum

Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național.
Partener strategic: Muzeul Național Brukenthal
Canal media oficial: Modernism.ro
Mulțumiri: Cristi Farcaș, Dana Hrib, Sabin Luca, Iulia Mesea

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.