Muzeul Național Cotroceni organizează joi, 24 mai, ora 18.00, în Spațiile Medievale, vernisajul expoziției Aici-Acolo. Artiști din România și Diaspora. Estetica eternului acum. Noul proiect expozițional se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Național Cotroceni le desfășoară în Anul Centenarului și marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai.

“Demersul nostru a avut în vedere zece decade de artă românească, prin prisma evoluției stilistice și conceptual experimentale, în modernitatea ei de atunci și de acum. Selecția, focalizată pe artiști români și artiști de origine română care au activat sau încă activează în afara poziției geografice definitorii pentru locul nașterii și al formării lor, este una ad-hoc. La originea acestei secvențe comparatistice asupra unui veac de artă românească au stat noțiuni precum arhitectura formelor și acuratețea tehnică, stilizările și decupajele, formele abstracte și semnificațiile lor în evoluția clasicismului modern european, a avangardei și a postmodernismului, geometrizările, minimalizările, austeritățile, transfigurările, încifrările, lirismele sau poetizările, atitudinile estetice personale sau moda timpului”, arată Ana-Maria Altmann, curatoarea expoziției.

În 2018, Muzeul Național Cotroceni realizează proiectul Aici-Acolo cu participarea activă a artiştilor, instituţiilor muzeale şi colecţionarilor care au avut bunăvoinţa să împrumute lucrări pentru concretizarea acestui eveniment expozițional.

Publicul este invitat să viziteze, în perioada 25 mai – 15 iulie 2018, în Spaţiile Medievale ale muzeului, să viziteze această  valoroasă manifestare artistică. Precizăm ca nu este nevoie de programare prealabilă. Prezentarea actului de identitate, în original, este obligatorie.

Curator: Ana-Maria Altmann