Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Club­­­urilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea” deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Expoziția se înscrie în suita de manifestări dedicate împlinirii a 40 de ani de la înființarea Muzeului Colecțiilor de Artă ca secție a MNAR. Ea omagiază rolul istoricului și criticului de artă Petre Oprea (1928 –  2011) în susținerea și dezvoltarea instituției dar și a colecționismului autohton.

Cunoscut pentru preocupările sale privind valorificarea colecțiilor particulare (volumul Colecţionari de artă bucureşteni apăruse deja în 1976), Petre Oprea era desemnat în iulie 1978 să conducă Muzeul Colecţiilor de Artă. În această calitate consemnează în Jurnalul anilor 1976-1980 diferite elemente anecdotice legate de zilele premergătoare deschiderii muzeului pentru public în urmă cu 40 de ani. În monografii, studii, articole, memorii despre un număr impresionant de mare de artişti, Petre Oprea surprinde detalii trecute adesea cu vederea de alți autori, scrierile sale constituind astăzi o prețioasă sursă de informații ce contribuie la cunoașterea unui fenomen pe care-l numea uneori „Şcoala de pictură de la Bucureşti”.

Printre lucrările din colecții particulare prezentate cu acest prilej se numără Pădure la Cassis de Lucian Grigorescu, Femeie în rochie neagră de Theodor Pallady, Pescari în barcă de Nicolae Dărăscu, Femeie citind de Alexandru Ciucurencu, Natură statică cu floare de Francisc Șirato și Interior de Gheorghe Petrașcu.

http://www.mnar.arts.ro/arhiva-evenimentelor/eveniment/268-pictori-comenta%C8%9Bi-de-petre-oprea

Muzeul Colecțiilor de Artă
Calea Victoriei 111
15 mai – 13 iunie 2018
Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00-18.00
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună