Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” organizat de Nasui Collection & Gallery itinerează monumente temporare în orașe din România unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție.
Din 20 octombrie 2017, 21 de sculpturi de mari dimensiuni ale artistului Aurel Vlad vor comemora Revolta de la Brașov din anul 1987 în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov din Piața Sfatului.
De la ora 14.00, artistul Aurel Vlad, curatorul proiectului Cosmin Nasui, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov Nicolae Pepene și Irina Hașnaș, expert IICCMER, vor inaugura ansamblul sculptural numit „Neliniștea unei mulțimi”.
Vernisajul face parte și din atelierul „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România” organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Konrad Adenauer.
La Brașov este comemorată Revolta de la Brașov din anul 1987, o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse de Nicolae Ceaușescu, când sute de muncitori de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu au fost arestați și 61 condamnați. Ansamblul sculptural creat de sculptorul și profesorul Aurel Vlad, „Neliniștea unei mulțimi”, are 21 de personaje, fiecare având 2,9 metri.
Proiectul propune sculpturi monumentale, cu impact puternic și imediat, care să atragă atenția atât publicurilor tinere, care nu au trăit în perioada comunistă, cât și adulților 40+ care au trăit diferitele perioade și aspecte ale dictaturii. Sculpturile sunt create din materiale contemporane și sunt gândite a fi „în mișcare”: prin itinerarea ulterioară și în alte spații, „încărcându-se” simbolic și valoric în contextele diferite ale spațiilor publice.
Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Făgăraș, Oradea.
Din 20 iulie 2017 Memorialul Închisoarea Pitești găzduiește 11 sculpturi de mari dimensiuni (3.50 m înălțime) ale artistului Cătălin Bădărău, expuse sub forma unei instalații. Memorialul Închisoarea Pitești este un spațiu memorial deschis publicului din 2014 în fostul penitenciar de detenție politică de la Pitești.
La Râmnicu Sărat este comemorată „Închisoarea Tăcerii” prin plasarea unei sculpturi monumentale a artistului Bogdan Rața, din 20 august 2017. În perioada în care a funcționat ca închisoare politică (1948 – 1963), caracteristicile regimului de detenție de la Râmnicu Sărat au fost izolarea, înfometarea și bătaia deținuților politici de către gardienii şi comandantul penitenciarului, Alexandru Vişinescu.
Lucrările monumentale din cadrul proiectului sunt create de artiștii Bogdan Rața, Cătălin Bădărău și Aurel Vlad, sculptori și cadre didactice la Facultatea de Artă și Design din Timișoara și respectiv la Universitatea Națională de Arte din București. Artiștii au în portofoliu sculpturi monumentale, atât temporare cât și permanente – Rața în Piața Libertății din Timișoara (bronz), Bădărău pe faleza Dunării din Galați (metal) și Vlad la Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului şi Rezistenţei Sighet (bronz).
Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Memorialul Închisoarea Pitești, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Modernism.ro
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
////
Programul „Moving Monuments“ / „Monumente în mișcare” a fost lansat în 2014 de către o echipă de curatori și manageri culturali, coordonator fiind curatorul Cosmin Nasui. Programul are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații prestigioase și cu încărcătură simbolică, din România și din lume.