Pictura care ocupă spațiul și timpul

Ana Maria Micu lucrează de ceva vreme cu ideea de combinare a două imagini diferite într-o structură creativă care integrează concepte cu înțelesuri deschise multiple. Acestor juxtapuneri de imagini Ana le mai adaugă de curând ideea de pictură ca obiect care să poate fi manipulat de privitor, astfel încât opera de artă să poată fi integrată cu ușurință într-o viață obișnuită la îndemâna privitorul comun.

Proiectul aflat acum în lucru „Hide the Seeker” este un astfel de exemplu de instalație picturală în care lucrările de artă implică împinsul, trasul, alunecarea ca acțiuni precondiționate pentru o experiență vizuală nouă a imaginii. Provocarea lor este de a asigura în jurul picturii o zonă de gândire, în care alegerea de a contempla ar trebui să fie o opţiune adiacentă cu cea de relaxare. Pictura privită ca parte integrantă a spațiului poate fi înțeleasă ca un întreg împreună cu el, sau chiar viceversa spațiul ca o parte din pictura sa.

Lucrările Anei Maria Micu sunt alcătuite pe principiul spațiilor care includ alte spații, valorificând straturi de ocupare, începând cu gospodăria ori cu vecinătățile cartierului de blocuri. De cele mai multe ori acestea reușesc chiar și încălcarea realității, împinsă spre niveluri mai ascunse şi personale. Lucrarea de artă conduce către scenarii care nu ar trebui să vizeze o singură minte care să cristalizeze o noţiune pre-concepută de succes.

„Contez pe faptul că situaţia în care privitorul, confruntat cu alegeri multiple, va refuza să le aleagă pe toate şi va apela spontan la o soluţie proprie, complet nouă, imposibilă de a fi dedusă de mine ca artist.”

Aceste picturi nu vin cu instrucţiuni privind modul în care ar trebui să fie privite, folosite sau interpretate, dar creează într-un mod ambiguu câteva opţiuni în unele direcţii. Ele atrag atenţia mai mult asupra posibilităţilor de interpretare, decât asupra lor însele, ca finalitate. „Construirea acestui tip de spațiu-obiect în jurul unui tablou este o metodă de a evita formula modernistă, în care arta a fost un scop în sine şi o dovadă de superioritate artistului asupra publicului său”.

Ca artist Ana Maria Micu încercă să se păstreze într-o stare permanentă de îndoială motiv pentru care se împiedică premeditat să ia o decizie definitivă asupra propriilor interpretări ale imaginii. „O imagine nu înseamnă nimic pentru mine, până când am început să-o pictez şi simplul fapt că am folosit vopsea este validarea alegerii mele discutabile”.

Prin urmare arta Anei Maria Micu desfăşoară un mediu de conceptualizare care pune în discuție condiția picturii ca formă de a transmite mesaje. „Actul de pictură rămâne actul artistic cel mai uşor recunoascut de către publicul larg iar timpul necesar pentru a reconstitui o imagine creată cu mijloacele picturii, devine un timp cu o încărcătură conceptuală care pentru mine este foarte importantă”.

1979 – born in Dorohoi, RO
lives and works in Craiova, RO

EDUCATION
2002-2004 – M.A., Visual Arts, University of Art and Design of Cluj-Napoca, RO
2004 – 3 months scholarship, Socrates-Erasmus Program, Athens School of Fine Arts, GR
1997-2002 – B. A., Fine Arts/ Painting, University of Art and Design of Cluj-Napoca, RO

RESIDENCIES
2008 – ”În construcţie – 2”, International Centre of Contemporary Art, Bucharest, RO

SOLO EXHIBITIONS
2012 – “Tender heart, keep still!”, C-Space Gallery, Beijing, CN
2007 – ”Ideal Spleen”, Anaid Art Gallery, Bucharest, RO
2006 – ”Bloom”, Anaid Art Gallery, Bucharest, RO

GROUP EXHIBITIONS
2011 – ”Colouring the Grey – State of Mind”, curator Cosmin Năsui, The Artists’ House, Tel Aviv, IL (book)
2011 – ”Post Humanism”, curator Cosmin Năsui, V-Art Gallery, Moscow, RU
2011- ”Colouring the Grey”, curator Cosmin Năsui, Special Projects section, 4th Moscow Biennale of Contemporary Art, Artplay Design Centre, Moscow, RU (book)
2010 – ”Impermanence”, Hendershot Gallery, New York, US
2010 – ”Tales of the unexpected” (Off side show Art Rotterdam), curated by Maria Rus Bojan & Radek Váňa, Dek 22, Rotterdam, NL
2009 – ”Fast Forward”, curator Maria Rus Bojan, C-Projects, The Hague, NL
2009 – ”Understatement” (together with Catalin Petrisor), curator Maria Rus Bojan, C-Space, Beijing, CN
2009 – ”….Expectations”, curator Maria Rus Bojan, temporary space, Dé is Ka & de Verzameling, Barbara Strozzilaan 314-316, Amsterdam, NL
2008 – ”Strategies for concealing”, curator Maria Rus Bojan, C-Space Gallery, Beijing, CN (catalogue)
2008 – ”Urban Art”, arhitectural projections festival, Bucharest, RO
2007 – ”Urban Art,” arhitectural projections festival, Bucharest, RO
2007 – ”BP Portrait Award, National Portrait Gallery, London and on tour, at Laing Art Gallery”, Newcastle upon Tyne and in 2008 at Scottish National Portrait Gallery, Edinburgh, GB (catalogue)
2006 – ”BP Portrait Award, National Portrait Gallery, London and on tour, at Aberdeen Art Gallery”, Aberdeen and in 2007 at Royal West of England Academy, Bristol, GB (catalogue)
2005 – ”I love pictura, under construction space”, Hotel Continental, Cluj-Napoca, RO
2004 – ”Airbag”, National Art Museum Cluj-Napoca, RO
2004 – ”DWS Art Award Exhibition”, Contemporary Art Gallery of Brukenthal Museum, Sibiu, RO
2003 – ”Urban Emotion”, Galeria Gallery, Bucharest, RO
2003 – ”Skin”, Ataş Gallery, Cluj-Napoca, RO
2002 – ”Ana Maria Micu & Cătălin Petrişor”, Atelier 35 Gallery, Bucharest, RO

WORKS IN PUBLIC COLLECTIONS
”Reasons why humans must be” (2008) – Fontys Art Collection, Tilburg, NL

Image above: it will become and the greater the kick. …. or small pieces of sand”, 2011, oil, ink and acrylic on canvas, 144 x 195 cm