Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză prezintă la Porto, cu sprijinul Primăriei Porto, Nasui Collection & Gallery și Casa da Música, sculptura monumentală Middle Way a artistului român Bogdan Rața. Lucrarea va fi expusă în fața Casei da Música, creație a celebrului arhitect Rem Koolhaas și devenită unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orașului, iar momentul inaugural are loc sâmbătă, 3 martie 2018, ora 17.00 (Facebook event).

Casa da Música, deschisă publicului din 2005, are o arhitectură impresionantă, creată de faimosul arhitect danez Rem Koolhaas, considerat unul dintre cei mai importanți urbaniști ai generației sale și introdus de revista Time, în 2008, pe lista celor mai influenți 100 oameni din lume. Orașul Porto este al doilea oraș ca mărime din Portugalia și fostă Capitală Europeană a Culturii în 2001.

ES doamna ambasador a Românei în Republica Portugheză Ioana Bivolaru, împreună cu primarul orașului Porto, dr. Rui Moreira, directorul ICR Lisabona, dl. Daniel Nicolescu, noul consul onorific al României la Porto, dl. Paulo Vaz, vicepreședintele Consiliul Administrație al Fundației Casa da Música, dl. Jorge Manuel Castro Ribeiro

Opera sculptorului român, parte a proiectului Moving Monuments desfăşurat de Nasui Collection & Gallery, înfățișează o mână uriaşă de un roşu intens, care prezintă o particularitate anatomică surprinzătoare, ce se lasă descoperită treptat. Abordată din față cu o privire superficială, pare să fie o mână cu cele cinci degete îndreptate spre înalt, ca un salut de bun-venit. Verso-ul ei este, printr-o îndrăzneaţă deformare, nu podul firesc al palmei, ci oglindirea identică a imaginii din față, deci acelaşi spate al mâinii. De oriunde te uiţi, mâna lui Bogdan Raţa cheamă, îndeamnă la apropiere şi comunicare.

(poze Ambasada României în Republica Portugheză)

Nasui Collection & Gallery, organizație independentă care promovează artiști români moderni și contemporani, a lansat programul Moving Monuments în 2014. Programul are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. Middle Way a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până în 2016 în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare și în contextul intrării orașului pe lista scurtă a candidaților la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, sculptura monumentală a fost plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan“ (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. În perioada martie 2017 – februarie 2018 lucrarea a fost amplasată pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais, în cadrul programului „12 capitole ale creativităţii româneşti“, desfăşurat pe întreaga durată a anului aniversar 2017 (100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice luso-române) și organizat de Ambasada României și ICR Lisabona.

Lucrările lui Bogdan Rața au fost expuse în proiecte curatoriale din centre culturale (Artists’ House Tel Aviv, American Center of Arts Paris, La Maison Rouge Paris, Farmleigh Gallery Dublin, Artplay Design Centre Moscova), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennial, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) și muzee (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Timișoara sau Muzeul Național de Artă Contemporană București). Istoricul şi criticul de artă Ileana Pintilie Teleagă despre Bogdan Rața: „Pentru artist, corpul este o temă esenţială, un reper general, pur, provocator, dar care corespunde şi interesului publicului pentru acest subiect. Proiectele lui sculpturale sunt adesea precedate de desene-studii de mari dimensiuni, reprezentând fragmente de corp, pe care le analizează, observându-le posturile sau gesturile. Decupând doar braţe, picioare sau torsuri, el operează o selecţie expresivă, pe care o va utiliza ulterior în construcţii «scenice». Bogdan obişnuieşte să creeze o sinteză a reprezentării anatomice, concentrând mesajul şi modul în care acesta poate fi perceput pe suprafaţa sculpturii, redusă la maximum“.

Bogdan Rata Middle Way la Porto

Cosmin Nasui este unul dintre inițiatorii PostModernism Museum, platformă muzeală privată care produce proiecte expoziționale și de cercetare de istoria artei, în spațiul propriu și pentru spații culturale diverse din lume (www.postmodernism.ro). În 2009 a fondat cea mai largă platformă online pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. În 2010, împreună cu Oana Ioniță Nasui, a fondat Nasui Collection & Gallery (www.cosminnasui.com), care susține artiști moderni și contemporani români în contexte naționale și internaționale favorabile și crește stabil un fond de lucrări de artă din secolul XX până în prezent. Nasui Collection este una dintre colecțiile fondatoare ale PostModernism Museum.