Для відзначення Сторіччя Сучасної Румунії, Посольство Румунії в Україні та Nasui Collection & Gallery, за підтримки Румунського Культурного Інституту та у партнерстві з Міністерством культури України, Київською міською державною адміністрацією та Шевченківською районною у місті Києві державною адміністрацією, презентують в місті Києві проект «Moving Monuments / Пам’ятники, що рухаються», що складається з двох творів мистецтва великих розмірів, виконаних митцем Богданом Раца.  

Обидві роботи виставлялися раніше, «Middle Way/ Середній шлях» в Сент Джордж Холлі м. Ліверпуль (об’єкт спадщини ЮНЕСКО), на Площі Замку в м. Бая-Маре (об’єкт спадщини), в м. Кашкайш та перед Будинком Музики Порто, в м. Лісабон (важливі міські пам’ятки міст), а «View from Light / Вид зі світла» в Музеї мистецтв та в Меморіалі В’язниця Мовчання м. Римніку-Сарат, в Європейському Парламенті в Брюсселі, та в Меморіалі м. Герла.

Програма «Пам’ятники, що рухаються», що була заснована Nasui Collection & Gallery в 2014 році, має за мету виробництво, презентацію і виставлення творів мистецтва великих розмірів на сучасних престижних майданчиках по всьому світу. Всі скульптури мають тимчасовий характер, не прив’язані до місця розташування, символічно “заряджаються” на кожному маршруті.

Захід з нагоди урочистого відкриття 27 вересня 2018 року:

Час 11.00: Середній шлях – Бульвар Тараса Шевченка, 3, еспланада, місто Київ

Nasui Collection & Gallery, незалежна організація, яка просуває сучасних румунських художників, запустила програму «Пам’ятники, що рухаються» в 2014 році, розвиваючи розділи “Пам’яті про стійкість” в 2017 році і “Пам’ятники, які зникли” у 2018 році. На запрошення Посольства Румунії в Україні, скульптури великих розмірів «Середній шлях» і «Вид зі світла» майстра Богдана Раца, які мандрували раніше по румунським та європейським містам в різних дипломатичних і культурних контекстах, будуть розташовані на центральних громадських просторах Києва.

«Середній шлях» – 3,5 м у висоту x 1,5 м x 0,6 м (матеріал: полістирол, метал, автомобільна фарба) входила до Незалежної Ліверпульської бієнале 2014 року та була розміщена до 2016 року перед Сент Джордж Холлом, будівлею на острові музеїв центра міста Ліверпуль, яка була побудована у 1864 році та є об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В 2016 році, з нагоди святкування 120 років мистецтва у м. Бая-Маре, монументальна скульптура була розміщена в межах історичного центру міста Бая-Маре, на Площі Замку та в Комплексі „Вежа Стефана“ (XIV ст.), історичний пам’ятник, найвизначніша пам’ятка середньовічного міста. У 2017 році, в рамках святкування 100-річчя встановлення дипломатичних відносин між Румунією та Португалією, була розташована на набережній перед будівлею мерії м. Кашкайш, а згодом виставлена перед Будинком Музики, творінням знаменитого архітектора Рема Кулхааса і одним з найсильніших культурних об’єктів міста Порту.

У Києві, «Середній шлях» розташована на громадському просторі, у важливій зоні міста,  – на бульварі Тараса Шевченка, 3.

«Вид зі світла» –  260 x 60 x 80 см (матеріали: поліестер, волокно, синтетична смола, метал) – це робота, яка була виконана в рамках розділу «Пам’ятники, що рухаються – Пам’ять про стійкість» і була виведена з Меморіалу В’язниця Мовчання м. Рамніку-Серат до Європейського Парламенту в Брюсселі, а потім до Меморіалу м. Герла.

У Києві «Вид зі світла» урочисто відкрита на території Посольства Румунії в Україні, на вул. Михайла Коцюбинського, 8, в декількох хвилинах ходьби від «Середній шлях».

Партнери: Румунський Культурний Інститут, Міністерство культури України, Київська міська державна адміністрація, Шевченківська районна у місті Києві державна адміністрація, Modernism.ro